Dora Adanić

Dora je bila uključena u sportske aktivnosti još od malih nogu. Iako je oduvijek pokazivala zanimanje za konje i konjaništvo, njezin prvi sport koji je trenirala u osnovnoj školi bio je sinkronizirano plivanje.

Iako je pokazala znakove nadarenosti za taj sport, zbog količine obaveza što školskih, što sportskih nije bilo moguće dalje nastaviti. Nakon toga pružila se prilika natjecati u orijentacijskom trčanju prilikom čega je osvojila naslov državne prvakinje. U srednjoj školi trenirala je veslanje u kajaku na divljim vodama gdje je također osvojila naslov državne prvakinje.

Sa 14 godina Dora se počela volonterski baviti konjaništvom i to kao vodič konja u terapijskom jahanju i hipoterapiji za djecu i odrasle sa invaliditetom i posebnim potrebama. U toj aktivnosti provela je preko 10 godina te dane provedene uz konje i u pomaganju drugima pamti kao najbolje i najljepše iz svojih srednjoškolskih dana. S vremenom je napredovala do pozicije kondicionera i dresera konja te koordinatora volontera, te je nakon srednje škole nastavila raditi taj posao.

„ Oduvijek ću biti zahvalna na nevjerojatnoj životnoj prilici da se gradim i razvijam kao osoba kroz rad sa najplemenitijim životinjama pomažući onima kojima je potrebno.“

Upravo će joj iskustvo u radu s konjima i s osobama s posebnim potrebama kasnije omogućiti daljnji razvoj u bodybuildingu.  U bodybuildingu jako bitno imati svijest za svoje tijelo, kontrolu svakog pokreta, mišića, te dobro oko za detalje, a isto tako i strpljenje, upornost, disciplinu, mirnoću i odlučnost, a upravo su to osobine koje se razvijaju u konjaništvu i u radu s konjima.  Pored toga, potrebno je imati dovoljno znanja o anatomiji i fiziologiji, prehrani i principima treniranja, kako konja, tako i čovjeka.

„ Sjećam se 4. razreda srednje škole, kada su me u čudu gledali što se svako jutro prije škole dižem u 4.15 i biciklom idem u štalu, odraditi treninge s konjima, nahraniti ih i istimariti. Nikada nisam zaspala i svoje obaveze sam izvršavala svaki dan, bez obzira na snijeg, kišu ili vjetar, radne dane ili vikende i praznike. To je ljubav.„

„Nema ljepše provedenog slobodnog vremena od galopiranja na leđima konja, timarenju i u razgovoru tišine kojeg razumiju samo konj i njegov jahač. Konj i jahač imaju posebnu vezu, a povjerenje koje ta životinja ukazuje daje poseban sjećaj slobode i čini nas boljom osobom. Jer dužni smo to povjerenje čuvati i njegovati. Konji nas uče kako se trebamo ponašati jedni prema drugima s poštovanjem te kako da postanemo vođe.“

Kao što stara arapska poslovica kaže:

Raj na zemlji nalazi se na grudima žene, na leđima konja i na stranicama knjiga.“

I danas se bavi konjima, iz ljubavi i za svoju dušu. Ima položene natjecateljske licence  HKS-a iz dresurnog i preponskog jahanja, no život je htio da se natječe u drugom sportu – bodybuildingu.

bikini fitness dora adanic

Vidjevši na internetu bikini fitness disciplinu u bodybuildingu, vidjela je upravo ono kako bi ona htjela izgledati. Naime, cijeli život je vodila računa o izgledu, funkcionalnosti i snazi tijela i znala je koliko joj snažno i funkcionalno tijelo olakšava svakodnevne aktivnosti no ipak je od tijela htjela nešto više. Iako je bila fizički aktivna, zdrava osoba, htjela je svoje tijelo dovesti na jednu višu razinu. I to je pronašla upravo u  - bodybuildingu, sportu izgradnje tijela. Obzirom da je Dora natjecateljskog duha, natjecanja u ovom sportu su je još jače privukla.

Prvi koraci u teretani, te prvi izazovi u pridržavanju pravilne i izbalansirane prehrane započeli su zajedno sa prvim pripremama za prvo natjecanje u proljeće 2013. godine.

U prvoj godini natjecanja osvojila je svoje prvo državno prvenstvo te se na europskom prvenstvu plasirala na 12. mjesto.  Do sada Dora je osvojila naslov apsolutne državne prvakinje pet puta i to pet godina za redom te se na europskom prvenstvu 2014. plasirala u samo finale osvojivši konačno 5. mjesto, a na Olympiji 2016.  također je ušla u finale sa konačnim 5. mjestom. Već tri godine za redom je konstantno među top 10 natjecateljica u bikini fitnessu u Europi.

2016. godine diplomirala je na Sportskom učilištu u Zagrebu te je osposobljena i licencirana trenerica bodybuildinga i fitnessa.

Dora je dostupna za sve upite vezane za treninge i savjete za postizanje fitness ciljeva, kako rekreativaca tako i sportaša.

Osim konja i konjaništva, Dorini hobiji su i slobodno penjanje, iz čega ima položen tečaj za alpinista pripravnika te ronjenje s bocama, iz čega ima položen tečaj ronjenja do 20 metara te za sada ostvareno preko 40 zarona, što u Jadranskom, što u Crvenom moru. Najveći gušt joj predstavlja ronjenje na olupinama i u spiljama. Osim toga, rado sudjeluje u eko akcijama čišćenja podvodnih površina. Također se bavi i modelingom. 

bikini fitness dora adanic