Blog

SUPER GIRL WORKOUT - ZAŠTO JE OPREMA ZA TRENING BITNA

Odlazite li u teretanu bez da razmišljate o tome kako ste odjeveni? Ukoliko na svoju odjeću i obuću ne obraćate mnogo pažnju, možda je vrijeme da počnete. Određena odjeća i obuća, osim što vam mogu poboljšati performanse, mogu vas i zaštititi od ozljeda, osigurati više motivacije i ugodniji trening. Donosim vam nekoliko razloga zašto biste trebali bolje razmisliti o tome što ćete odjenuti za sljedeći trening!

Što nosite na sebi za vrijeme vježbanja važno je gotovo kao i samo vježbanje. Svatko tko vježba zna koliko je važno da oprema bude udobna i praktična jer ipak se u njoj provodi dosta vremena. Fizička aktivnost dovodi i do pojačanog znojenje, stoga je važno da materijali budu lagani i prozračni. Dobra sportska odjeća osigurava dobru cirkulaciju, što je jako važno kod fizičke aktivnosti jer krv i kisik pokušavaju doći do mišića. Bitno je da nije tijesna kako bi koža mogla disati i kako bi mogli izvesti vježbe koje se od vas zahtijevaju. Osim toga, odjeća koja pokriva više tijela će neznatno povisiti tjelesnu temperaturu.

Intenzivne vježbe mogu rezultirati  znojenjem i loša tkanina od koje je načinjena odjeća može ograničiti vježbanje. Dobra odjeća će upiti znoj i dopustiti koži da diše.

ODJEĆA I OBUĆA MOŽE UNAPRIJEDITI VAŠ TRENING

Osim određenih psiholoških učinaka, odjeća može odrediti kvalitetu vašeg treninga. Ako se bavite trčanjem, vrlo je važno odabrati tenisice koje su za to predviđene. Tijekom trčanja stopalo se kreće prema naprijed ponavljajućim pokretima od prstiju do pete, zbog čega je naglasak na dobroj amortizaciji. Stopalo u tenisicama za trčanje trebalo bi imati više prostora s obzirom na to da se stalno miče tijekom trčanja, čime ćete izbjeći stvaranje neugodnih žuljeva i potencijalne ozljede. Provjerite ponudu tenisica u Sport Vison trgovinama i online gdje vas čekaju vrhunski brandovi, kao što je Under Armour, koji će vaše trčanje učiniti ugodnijim i pogodnijim za zdravlje vaših zglobova i udova.

Međutim, ako se bavite dizanjem utega, trebaju vam stabilne i ravne tenisice koje omogućuju maksimalnu stabilnost stopala. Ove tenisice trebale bi ostvarivati što bolji kontakt s površinom tijekom stajanja i izvođenja vježbi. Ako trebate vrhunske tenisice za trening s utezima, preporučujem tenisice za trening koje će vam pružati nevjerojatnu stabilnost tijekom dizanja utega i spriječiti ozljede.

SPRJEČAVANJE OZLJEDA I ZAŠTITA

Odabir neprikladne odjeće i obuće za trening može biti uzrok mnogim ozljedama tijekom treninga. Ako odaberete pogrešne tenisice, riskirate brojne ozljede nogu. Tajice će vam pružiti zaštitu od trenja, ali i ugodniji osjećaj prilikom treninga.

Isto tako, poželjan je odabir odjeće koja vas ne steže i koja vam omogućuje slobodnije pokrete te ne ometa pravilno disanje. Stoga ako vam je tijekom treninga vruće, dižete utege ili trening zahtijeva rastezljivost materijala, odlučite se za udobnu majicu i kratke hlače ili tajice, te naravno sportski grudnjak. Ukoliko se odlučite za sportski grudnjak, Under Armour omogućit će vam nevjerojatan osjećaj udobnosti i potporu kako biste bili spremni za trening.

PSIHOLOŠKI UČINAK

Ako nosite odjeću koja vam je udobna i dobro se osjećate u njoj, bit ćete sretniji i trening će vam biti ugodniji. Primjerice, ako volite majice s natpisima ili slikama, takva će odjeća utjecati na vaše ponašanje i samopouzdanje jer ima simbolički učinak. Dakle, ono što nosite podsvjesno djeluje na vašu psihu. Na taj ćete način dobiti više motivacije za trening i biti mentalno pripremljeni za nove izazove. Ako želite da vas odjeća motivira, preporučujemo odabir majicu koja će osim vas motivirati i ostale sudionike teretane.

Isto tako, ako se bavite timskim sportom, odabir određene boje predstavlja veliku ulogu u performansu tima. Jedno istraživanje pokazalo je da su sportski timovi koji nose odjeću crne boje agresivniji od timova koji ne nose takvu odjeću. Druga istraživanja pokazuju da timovi koji nose odjeću crvene boje obično pokazuju bolje rezultate protiv tima koji nosi odjeću plave boje.

Dobra sportska oprema je važna jer ćete dosta vremena provoditi na treninzima.

Jedna od stvari koje ćete prvo uzeti kao sastavni dio vašeg trening outfita su rukavice. Rukavice su idealan partner za sve one koji žele izbjeći žuljeve ili povećati grip prilikom dizanja utega. Omogućuju lakšu kontrolu izvedbe vježbe, sprječavaju iritaciju kože i osiguravaju siguran hvat što će vam omogućiti koje ponavljanje i kilogram više.

Sport Vision nudi vam najveću i najširu ponudu sportske odjeće, obuće i opreme po super cijenama. P.S. odlični popusti do -60% čekaju vas OVDJE!