Blog

SUPER GIRL WORKOUT - PRAVILNO DRŽANJE

Što je zapravo pravilno držanje i koje vježbe su dobre?

Pravilno držanje također je poznato kao neutralna kralježnica. Kad se držimo pravilno, mišići koji obavijaju kralježnicu uravnoteženi su i podjednako podupiru tijelo. Mnoge su dobrobiti pravilnog držanja, a ovo su neke od njih:

1. Smanjenje boli u donjem djelu leđa:

Sjedenje ili stajanje u pogrbljenom položaju dulje vrijeme vrši pritisak na strukture kralježnice u donjem djelu leđa, uključujući diskove, ligamente i mišiće. Kako biste to izbjegli, potrebno je jačati mišiće prednjeg i stražnjeg trupa kako bi pravilno podupirali kralježnicu i umanjili, a čak i uklonili bol.

2. Manje glavobolja:

Loše držanje tijela može pridonijeti napetosti u području glave zbog povećane napetosti mišića na stražnjem dijelu vrata. Ako ispravimo držanje, možemo smanjiti napetost mišića i umanjiti glavobolje.

3. Veće razine energije:

Kada su vaše kosti i zglobovi u ispravnom položaju, to omogućava upotrebu mišića kako je predviđeno, tako da ćete imati manje umora i više energije jer se mišići ne moraju dodatno naprezati i trošiti energiju.

4. Manje napetosti u ramenima i vratu:

Stav glave prema naprijed opterećuje gornji dio leđa, ramena i vrat. Pravilnim držanjem zglobovi i ligamenti su manje opterećeni i manje podložni kroničnom prekomjernom opterećenju.

5. Lakše disanje

Ako se pogrbite, na neki način stisnete pluća i ona nemaju dovoljno prostora za širenje prilikom disanja.  Stoga pravilno držanje tijela poboljšava vaše disanje jer omogućava vašim plućima normalno širenje prilikom disanja.

6. Pravilno izvođenje svih vježbi:

Naše držanje ne utječe samo na nas kada sjedimo i stojimo, već i kada vježbamo. Primjerice, aktivni mišići trupa i neutralna kralježnica tijekom čučnja pomoći će u sprječavanju ozljeda.

7. Veće samopouzdanje:

Dobro držanje ne samo da može povećati razinu energije i smanjiti bol, već može povećati i samopouzdanje. Pravilnim držanjem djelujemo ne samo da djelujemo drugima sigurno u sebe, već i naše misli  nas vode u tom smjeru.

Obzirom da veliku većinu vremena provodim sjedeći, što može negativno utjecati na moju kralježnicu, obavezno dva do tri puta tjedno izvodim ove vježbe kako bih aktivirala mišiće gornjeg djela leđa i osigurala pravilnu potporu mojoj kralježnici. Odradim po 2 serije od svake vježbe sa 12-15 ponavljanja, bez pauze između.