Blog

SUPER GIRL WORKOUT - KAKO TRENIRATI PO LJETI?

Ljeto je obično i vrijeme kada se više opustimo, što je u redu, no treba li zapustiti i naše tijelo? Iskoristite ovo doba godine za uživanje, ali ne zaboravite na onaj divan osjećaj zadovoljstva i sreće nakon odrađenog treninga. Osim vašeg uma i tijelo će vam itekako biti zahvalno.

S visokim temperaturama, mnogi se odlučuju teretane i druge dvorane za vježbanje zamijeniti drugim vrstama aktivnosti, najčešće onima na otvorenom, poput rolanja, vožnje bicikla i sl. No, ljetno vrijeme nije period u godini kada biste trebali prestati vježbati u teretani, baš kao ni u jedno drugo vrijeme u godini. 

Gdje trenirati tijekom ljeta? Većina teretana skraćuje radno vrijeme tako da pripazite na to (najčešće rade dvokratno). Ukoliko ste pak polaznik teretane koja svoja vrata zatvara tijekom ljetnih mjeseci, prebacite se u park, dvorište ili ga odradite doma. Ako ste ipak na godišnjem odmoru iskoristite prirodu i treninge koje možete izvoditi s vlastitim tijelom kako biste ostali pokretni i u formi. Trening ne treba biti jako intenzivan kao inače. Tijelu će dobro doći odmor od jakih intenziteta i istih rutina vježbanja, pa kad se vratite s odmora, vidjet ćete koliko će to doprinijeti vašem tijelu. Kad se vratite u trening bit ćete odmorniji i jači jer poanta odmora i je – odmor.

Nosite vodu sa sobom. Voda je neophodna ljudskom organizmu. Organizam bez hrane može izdržati nekoliko tjedana, ali bez vode samo nekoliko dana. Voda čini dvije trećine ljudskog tijela. Ima je u mišićnom, masnom i koštanom tkivu, a krv, probavni sokovi i mokraća se uvelike sastoje od vode. 

JESTE LI ZNALI? Da vaš organizam od čvrste hrane može dobiti do 20% svojih ukupnih potreba za vodom. Proces probave također proizvodi vodu i on može osiguravati oko 9% potrebe. Ostatak vode organizam mora dobiti tekućinama.

Kakvu hranu jesti? Prvo vam želim reći da odaberete pravilan kalorijski unos. Kvalitetna prehrana omogućit će vam da se lakše nosite s izazovima ljeta, koža će vam biti zdravija i otpornija što vam može osigurati aktivno ljeto s puno boravka u prirodi i na zraku. Izaberite što laganiju hranu kako ne biste dodatno opterećivali organizam već izmučen velikim temperaturama. Jelovnik mora biti bogat hranjivim tvarima, ali i tekućinom. 

Što se tiče odjeće, poželjno je vježbati u onome u čemu se inače osjećate ugodno, s tim da ne bude ni preširoko, ali i da vas ne steže. Odjeća vam mora omogućiti nesmetano kretanje i izvođenje vježbi. Najčešće se preporučuje pamučna odjeća u kojoj će koža normalno disati. Obuća za vježbanje još je važnija od odjeće. Namijenite sebi jedne tenisice za vježbanje, jer iz higijenskih razloga nije poželjno vježbati u obući u kojoj ste došli i koju nosite svakodnevno. Tenisice za vježbanje mora biti udobne i prikladne vrsti treninga koji radite. Rashladite se uz popuste samo na Sport Vision webu i pronađite odjeću i obuću po svojoj mjeri, te uživajte u treningu ovog ljeta! 

Donosim vam 5 razloga zašto ostati u teretani i tijekom ljetnih mjeseci:

1. Mišići tope mast, čak i kada mirujete

Aerobna aktivnost pomaže u povećanoj potrošnji kalorija, ali metabolizam je onaj koji igra važnu ulogu u načinu na koji se hrana pretvara u energiju. Osobe s većom mišićnom masom imaju i pojačanu energetsku potrošnju, čak i u stanju mirovanja. 

2. Izgradnja mišića pomaže u očuvanju zdravlja kostiju

Trening snage, dokazano pomaže u jačanju kostiju, što smanjuje rizik od nastanka ozljeda. Kod osoba koje redovno rade trening snage, zamjetna je poboljšana ravnoteža i veća ukupna snaga, što također pomaže u prevenciji ozljeda.

3. Jačanje mišića poboljšava ravnotežu

Ravnoteža je bitna u svim svakodnevnim aktivnostima, od nošenja vrećica iz trgovine, penjanja uz stepenice ili sličnim svakodnevnim poslovima i radnjama. Trening snage je vrsta aktivnosti koja pomaže i olakšava ove radnje.

4. Prevencija bolesti

Ako se trening snage provodi redovito, tijekom cijele godine, tijelo će odgovarati pozitivno, a između ostaloga, imunitet će biti ojačan tijekom cijele godine, a što je posebno važno u periodu nakon ljeta kada su mnogi skloni prehladama i bolestima.

5. Izgledat ćete super 

Uz sve zdravstvene prednosti bavljenja sportovima snage, jedna od dodatnih prednosti jest i učinak ove vrste aktivnosti na fizički izgled, što je posebno važno u ljeto vrijeme kad je odjeće malo, a i vrijeme je odlazaka na plažu, u kupaćem kostimu. Baš zbog toga, u treningu treba biti redovit i u ljetnim tjednima uoči odlaska na godišnji odmor. Redovni treninzi snage održavaju mišićni tonus, a to je upravo ono što čini dobar izgled u kupaćem.

Dakle, iako će se teretane s velikim vrućinama značajno isprazniti, vrlo je važno u ovom dijelu godine držati svog plana. Držanjem uhodanog trening i uravnotežene prehrane, održavat ćete formu i izgledati vrhunski u svakom trenutku.