Blog

SUPER GIRL UTORAK - ŽELIM SE SAMO UTEGNUTI, NE ŽELIM MIŠIĆE

Većina savjeta o treningu jakosti za žene kreće se oko tri osnovna cilja: tonus, oblik i izgradnja.

Kada govorimo o tonusu, to se odnosi na osjećaj veće čvrstoće mišića kada ga s namjerom ne napinjemo, kao što radimo prilikom vježbanja. Oblik se odnosi na promjenu oblika mišića kao što je učiniti stražnjicu okruglijom. Izgradnja se odnosi na hipertrofiju mišića, povećanje njegove mase i volumena dok istovremeno se smanjuje udio potkožnog masnog tkiva.

Problem sa ovim izrazima je u tome što djeluju zbunjujuće za onoga tko želi izgraditi lijepo i jako tijelo. Možete izgraditi mišiće i smanjiti masno tkivo i to je sve što trebate učiniti. Tako dobivate na definiciji i zadržavate oblike koje želite.

Vrlo često se ženama preporučuje činiti veliki broj ponavljanja sa malim težinama kako bi se postigao tonus mišića ali bez da mišić postane veći. To je mit kojeg ćemo sada razbiti. Ukoliko ne koristite težine koje nisu izazovne za mišiće, oni neće rasti. Ukoliko ne rastu, neće izgledati ništa bolje od onoga kako trenutno izgledaju, čak i ako ste izgubili značajniju tjelesnu težinu u procesu gubitka kilograma. Od tuda dolazimo do izraza „skinny fat“ koji označava osobe koje nemaju možda puno masnog tkiva na sebi, ali također nemaju ni mišića. Stoga izgledaju vitko i mršavo, ali mekano i bez oblika i tonusa.

Mišiće možete učiniti većima i jačima i možete ih trenirati na uravnotežen način, što dovodi do estetski ugodnog oblika noge, ruke ili stražnjice. No genetika je ta koja će odrediti do koje mjere će se to odvijati. Nema specijalnih vježbi kojima ćete drastično primijeniti način na koji vaši mišići rastu.

Tvrdnje da će jedni oblici vježbanja učiniti mišiće dugima i vitkima kao u plesačice, a drugi ružnima i glomaznima kao kod bodybuildera su gluposti. Bez obzira raditi pilates , jogu ili trening jakosti sa utezima da biste ojačali i izgradili mišiće, njihov oblik će biti isti , s razlikom što će trening jakosti sa vanjskim opterećenjem učiniti da se to desi brze.

Svakako možete imati okruglu stražnjicu, oblikovane noge i seksi ruke, ali ne možete točno imati izgled vašeg omiljenog modela ili slavne osobe. Možete činiti iste vježbe i trenirati po jednakom programu i vaši mišići mogu biti različito oblikovani.

Od tri termina koja smo objasnili, tonus, oblikovanje i izgradnja tijela, upravo izgradnja opisuje ono što je stvarno moguće učiniti. Izgradnjom mišića i smanjenjem potkožnog masnog tkiva, postići ćete taj vitki, atletski izgled tijela za plažu koje mnogi priželjkuju.