Blog

SUPER GIRL UTORAK - ZAŠTO JE VAŽNO VODITI DNEVNIK

Možda ste jedna od osoba koje redovito idu u gym i dižete manje-više iste težine iz tjedna u tjedan, sa istim brojem ponavljanja, prolazite manje-više sve sprave i sve vježbe koje vam padaju napamet i tako mjesecima. Vjerujete da radite najviše što možete, no ne vidite neku posebnu razliku u ogledalu, osjećate se kao da stojite na mjestu i da se ništa ne događa. Nema povećanja mišića, nema smanjenja masnog tkiva. S vremenom postajete frustrirani. Krećete istraživati i isprobavati sve moguće metode treninga, svaki trening mijenjate vježbe i uskoro vaš trening postaje svojevrsna egzibicija koja nema ni glavu ni rep, a sve u nadi da vidite pomak.

U čemu je greška? Pristup u kojem radimo sve i nadamo se najboljem, bez plana i bilješki onoga što radimo, pravi je put za neuspjeh.  Kada možete nešto izmjeriti i izraziti u brojevima, tada znate nešto o tome i imate polazište, te možete vidjeti što se događa u odnosu na polazišnu točku. Ako to ne radite, znanje o onome što radite je nepostojeće i tapkate na mjestu.

Isti taj princip primjenjiv je i u fitnessu. Ako možete izmjeriti svoj napredak ili izostanak istoga, izraziti ga u brojevima i veličinama, tada znate idete li u pravom smjeru. Ukoliko nemate objektivan način mjerenja napretka, tada radite na slijepo i samo se možete nadati najboljem. Nemate kontrolu napretka u svojim rukama. Vrlo često ljudi nemaju pojma je li im se povećala jakost i za koliko kroz određeni period niti su svjesni koliko (ne)pravilno jedu obzirom na svoje ciljeve.

Jedan od najefikasnijih načina za sprječavanje zastoja i nenapredovanja je jednostavno bilježenje i praćenje brojeva. Super je to što u fitnessu sve važne parametre možemo izraziti brojevima i mjerama. Potrebno ih je samo redovito bilježiti i usporediti. U treningu to znači voditi dnevnik. Zabilježiti s kojom težinom smo odradili koju vježbu, u kojem rasponu ponavljanja, u koliko serija, je li nam bilo teško, kada je pucala tehnika. Temeljem toga možete vidjeti koliko ste napredovali u odnos na prošli trening i isplanirati mikro ciljeve u sljedećem. Također, dnevnik hrane dati će nam uvid jedemo li zaista u kalorijskom unosu potrebnom za naše ciljeve te unosimo li dovoljnu količinu potrebnim makronutrijenata. Kako napredujemo, mijenjanu je lanovi treninga i prehrane, a promjene je svakako potrebno zabilježiti. Na taj način uvijek znamo na čemu smo i zašto smo takvi kakvi trenutno jesmo. Pogled unatrag par tjedana dati će nam odgovor na pitanje zašto smo stali sa napretkom ili što je to što nam daje odličan progres i znati ćemo to uzeti u obzir u budućim planovima.

Vođenje dnevnika ne mora biti tlaka niti se pretvoriti u opsesiju. Možete ga voditi u mobitelu putem mnogobrojnih lako dostupnih aplikacija, excel tablici, bilješkama, ili na old school način u rokovniku ili bilježnici. Imam nekoliko desetaka ispunjenih bilježnica i rokovnika sa treninzima i prehranom i moram priznati da me čine ponosnom, jer je sav moj rad posljednjih godina zabilježen. I točno se vidi koliko i kako sam napredovala. Ako ništa drugo, prekrasna je uspomena i dokaz truda i rada. Po meni vrjedniji čak i od prije/poslije fotografija.