Blog

SUPER GIRL UTORAK - TANKI I USKI STRUK

Godinama kroz povijest sinonim za žensku siluteu je bio oblik pješčanog sata. Kroz neka razdoblja u nekim većim mjerama, a u drugima kroz nešto manje, ali zajedničko je svima bujno poprsje, sužavanje u struku te opet bujni bokovi. Ponegdje ćemo naći kako se idealnim omjerima ženskih oblina smatraju mjere 90-60-90. Mislim da su te mjere mnogim prekrasnim ženama zadavale glavobolje jer nije ih uvijek bilo lako postići, ako uopće.

Hoćemo li imati tanki i uski struk ovisi zapravo o tome kolika su nam ramena i leđa te bokovi u odnosu na struk. Stoga obujmi tih dijelova tijela mogu biti veći, ali i manji od onih za koje se smatra da su idealni. Nije bitan obujam koliko omjer i međusoban odnos. Generalno možemo reći kako je genetika ta koja će nam dati uske ili široke bokove, uski ili širi okvir ramena, a samim time će struk u odnosu na njih djelovati usko, takno ili široko.

Želim napomenuti kako su sve žene prekrasne neovisno o omjerima i mjerama koje njihova tijela nose. Tako ako vam genetika nije podarila omjere i odnose koji su društveno prihvaćeni kao idealni, nemojte se time uopće zamarati. Najvažnije je da radite na sebi, kako na osobnom razvoju tako i mentalnom i garantiram vam da ćete odašiljati prekrasnu pozitivnu energiju u kojoj se krije sva ljepota osobe.

Svaki sport će razviti tijelo na određeni način u skladu sa zahtjevima i potrebama tog sporta. Tako da ukoliko ste uspješni u sportu kojim se bavite, ali vam je figura pomalo daleko od figure pješčanog sata, ne očajavajte. To ionako nije bitno ukoliko razvaljujete u svome sportu. Budite zahvalne svaki dan svome tijelu što udovoljava svim vašim zahtjevima i odrađuje sve zadatke uspješno, pa makar imale blokast struk ukoliko ste trkačica, jača i veća ramena i leđa ukoliko ste veslačica, slabija ramena i leđa ukoliko ste plesačica itd. Oni su savršeni upravo onako kakvi trebaju biti da biste bile najbolje u sportu kojeg volite.

No ako ipak imate želja oblikovati svoje tijelo jer volite raditi na sebi i to vas veseli, postoje stvari koje možemo napraviti kako bi naša silutea poprimila što sličniji oblik pječnanom satu.  

Vježbama za ramena i leđa možemo nadodati mišiće i oblikovati ih na tim dijelovima, a vježbama za bedra i gluteus ćemo svakako dodati pokoji centimetar na bokovima. Kada povećamo te mišiće, naš struk će svakako djelovati tanji i manji. Ono što je zanimljivo je kada hipertrofiramo određenu mišićnu skupinu, da bismo upotpunili taj ženstveni izgled, ne trebamo ići nisko sa bodyfatom da bi to bilo uočljivo. Dapače, pokoji centimetar masnog tkiva na bokovima upotpunit će ženstvenost figure ukoliko se ispod njega nalazi čvrst i oblikovan mišić koji daje čvrstoću, oblik i volumen. Ovdje se podrazumijeva da bodyfat bude u razumnom i zdravom postotku koji je ujedno nužan i prihvatljiv za normalno funkcioniranje organizma.

Mnoge djevojke misle da moraju ići nisko sa bodyfatom, kao što idemo mi bikini fitness natjecateljice, no to nije potrebno. Iz prve ruke vam kažem, kako najviše komplimenata za ženstvenosti i izgled dobivam upravo onda kada mi je povećan bodyfat (sportski – 15-18%), a ne kad sam suha kao barut (esencijalne razine - ispod 10%). Stoga se ne trebate ubijati kalorijskim deficitima ili predugim cardio treninzima da biste se oblikovale, ali imati osnovnu razinu samokontrole i discipline je svakako potrebno. Kao što perete zube i čistite lice svaki dan, tako vodite računa o prehrani i treningu.

Slijedi jedan primjer treninga kojim ćemo obuhvatiti ciljane mišićne skupine, nazvat ćemo ga stoga HOUR GLASS WORKOUT. Klikom na ime vježbe otvara se video sa prikazom vježbe. A za opremu za trening posjetite web shop sportvision.hr ili bilo koju Sport Vision trgovinu. 

HOUR GLASS WORKOUT

R.B.

VJEŽBA

MIŠIĆI

SET x REPS

REST

ZAGRIJAVANJE

1.

Face Down Abs Cross

Cijelo tijelo

3x16 sa svakom stranom

30 sec

2.

Mt. Climber

Cijelo tijelo

3x16 sa svakom stranom

30 sec

GLAVNI DIO - GLUTEUS

1.

Front Deep Squat

Gluteus (donji)

4 x 15 + 10 pulseva

1 min

2.

Pull Through

Gluteus (cijeli)

4 x 15

1 min

3.

Straight + Knee Out Kick Back

Gluteus (bočni)

4 x 15 sa svakom stranom

1 min

GLAVNI DIO – LEĐA, PRSA, RAMENA

1.

Single Arm Seated Row

Leđa

4 x 15 sa svakom stranom

1 min

2.

Asissted Push Up

Prsa

4 x do otkaza

1 min

3.

Seated Shoulder Fly

Ramena

4 x do otkaza

1 min

HLAĐENJE

Istegnuti cijelo tijelo

 

 Photo by: Tomo Bagaric Photography