Blog

SUPER GIRL UTORAK - PUNO TRENINGA, BRŽI RAST MIŠIĆA?

Nekada sam i ja trenirala po dva i više sati dnevno i to do točke potpune iscrpljenosti, fizičke i mentalne. Nakon toga, samo sam se htjela dobro najesti i onesvijestiti. Čak mi se nije sviđalo ni to koliko mi je bio težak trening, ali sam bila uvjerena da je upravo to ono što mi treba da izgradim tijelo kakvo želim. Tako sam trenirala godinama dok nisam naučila koliko to dovodi do iscrpljenosti i umanjuje mogućnost oporavka. A ako se ne možemo oporaviti od treninga, onda nam cijeli proces pada u vodu jer tako ne možemo postići cilj.

Previše setova i ponavljanja i prevelik broj vježbi za svaku mišićnu skupinu i to po nekoliko puta tjedno, može dovesti do pretreniranosti. Neki od simptoma su: smanjeni rast mišić, generalni osjećaj iscrpljenosti, viša razina hormona stresa, manja razina hormona za rast mišića, nesanica, bezvoljnost i što je najgore – gubitak mišića.

Tako je, dobro ste pročitali, previše treninga svaki dan može izazvati više štete nego koristi jer toliko ošteti mišićna vlakna, od čega se ona nikako ne mogu oporaviti što s vremenom dovodi do smanjenja veličine i jakosti mišića.

Stoga umjesto kompliciranja treninga sa super setovima, drop setovima ili setovima do otkaza, učinkovitije su se pokazale teške jednostavne serije kompleksnim vježbama kao što su čučanj, mrtvo dizanje, potisak za ramena. One će učiniti dovoljno opterećenja na mišićna vlakna da ih potaknu na rast i da ojačaju, a moći će se od toga oporaviti i izbjeći pretreniranost. Zapamtite da vlakna rastu onda kada se odmaraju.