Blog

SUPER GIRL UTORAK - ODMOR JE BITAN

Dok je kod jednih problem pronaći motivaciju za vježbanje, kod drugih se javlja stav kako je potrebno vježbati svaki dan, pod svaku cijenu. Pri tome zaborave koliko je odmor važan i neozostavan dio vježbanja. Često čitamo i slušamo o tome koje dobrobiti fizička aktivnost ima na naše zdravlje, te koje su negativne posljedice neaktivnosti. Mnogo manje se govori o tome koliko je važno omogućiti tijelu (i umu) da se pravilno odmori.

Upravo za vrijeme odmora, naše tijelo će se oporaviti i u konačnici postići cilj koji smo zacrtali. Prilikom dužeg perioda intenzivnog vježbanja bez odgovarajućeg odmora, dolazi do smanjenja sposobnosti izvedbe, iscrpljenosti, hormonalne neravnoteže, lošeg spavanja, smanjenja imuniteta i apetita. Te znakove je potrebno uzeti u obzir i prilagoditi intenzitet i trajanje fizičke aktivnosti. Ti znakovi neće nastupiti odmah, ali kad se pojave, već smo pretjerali i potrebno je stati na loptu.

Generalne smjernice za optimalnu raspodijelu intenziteta i trajanja vježbanja za odrasle osobe bi bile 150 minuta cardio aktivnosti tjedno, podijeljeno na 30 do 60 minuta dnevno kroz tjedan. U treningu jakosti, poželjno je napraviti pauzu svakih 48 sati prije nego što se krene raditi ista mišićna skupina.

Vježbanjem, pogotovo u treningu s otporom, dolazi do “trganja” i “potrošnje tkiva”. Kako mišićnog tako i koštanog, živčanog i vezivnog tkiva. Konkretno, kod mišića dolazi do mikroskopskih fraktura. Upravo za vrijeme odmora, uz pravilnu prehranu, unos vode i suplementaciju, te frakture zacijeljuju i tkivo se izgrađuje. Upravo je to ono što nam omogućuje napredak i zbog čega postajemo sve bolji. Trening je samo jedan dio napretka, odmor je drugi.

Pod odmorom smatramo dan ili dva bez treninga, ali uzimamo u obzir i vrijeme koje provodimo spavajući. Bez dobrog i kvalitetnog sna, nema ni oporavka. Spavanje treba biti uredno i neprekinuto, barem 6 do 8 sati svaku večer. Za vrijeme spavanja dolazi do lučenja hormona rasta koji je jako bitan za oporavak i izgradnju tkiva. Osim za izgradnju tkiva, jako je važno za mentalno i emocionalno zdravlje.

Važno je planirati dane odmora u rutinu vježbanja te omogućiti dovoljno sna svaku večer. Planirajte dane odmora ili tjedne u kojima ćeete raditi manjim intenzitetom nego inače ili ćete promijeniti aktivnost na neku manje zahtjevnu te koja vas opušta. Potrebno je sebi dozvoliti i mentalni odmak od vježbanja i režima kojeg ste si zadali kako ne bi došlo do zasićenja i odustajanja. Ukoliko se sve pravilno isplanira i ukomponira, rezultati neće izostati i oni će trajati.

Upravo zbog toga što sam zbog posla i sporta većinu vremena u zatvorenom, volim provoditi na otvorenom što je više vremena moguće. Čak ne trebam ni raditi neku fizičku aktivnost ili sport. Dovoljno mi je odjenuti udobnu odjeću i obuću, otići u šetnju, pustiti mozak na pašu i nadisati se svježeg zraka. Tada ne razmišljam ni očemu - bilo da se šećem gradom ili prirodom, punjenje baterija je garatirano. Ponekad je poželjno stati i promotriti svijet oko sebe. Samo disati i postojati. Ne raditi ništa ciljano. Jednostavno uživati.

Odjeća za odmor je itekako bitna. Ukoliko nije udobna i sputava nas, nećemo osjetiti potpuni učinak. Nova Champion kolekcija je idealna ne samo za sport već i za slobodno vrijeme i odmor. Bilo da se šećete gradom ili idete u prirodu, prozračnost materijala i udobnost će vas oduševiti. Moj izbor je pao na nevjerojatno mekanu hoodicu koja je dovoljno topla ako zapuhne neki jesenski vjetar i dovoljno prozračna da mi nije vruće ako se jesensko sunce odluči jače pokazati. Tajce niti ne osjetim da nosim, a mojim nogama omogućuju svu slobodu pokreta. Patentni zatvarač na donjem djelu nogavice daje posebnost ovim mekanim i udobnim tajcama. Tenisice su pravi melem za umorna stopala nakon svih tih sati vježbanja. Korak je lak i udoban te nema neugodnog pritiska na stopala.

Cijelu novu Champion kolekciju za slobodno vrijeme i sport pronađite u svim Sport Vision prodavaonicama ili na web shopu www.sport vision.hr.