Blog

SUPER GIRL UTORAK - KAKO OJAČATI SLABIJU STRANU TIJELA?

Sigurno ste primijetili kako vam je jedna strana tijela jača, dominantnija. Ako ste dešnjak, sigurno bolje koristite desnu ruku ili desnu nogu, ali isto tako možda češće tu stranu i ozljeđujete? Slabija strana koja je zanemarena se isto lakše ozljeđuje ukoliko ju nepripremljenu upotrijebimo i preopteretimo. Da bismo izbjegli razvijanje daljnjih disbalansa i nefunkcionalnosti tijela potrebno je ojačati slabije strane tijela kako bi se opterećenje na tijelo podjednako raspodijelilo. Kako i kojim vježbama to napraviti i vratiti poletnost i funkcionalnost tijelu?

Genetski smo predodređeni da nismo u potpunosti simetrični i to ne možemo promijeniti, ali zato imamo sposobnost i mogućnost utjecati na mišićnu (ne)ravnotežu, odnosno mišićne disbalanse.

ŠTO SU MIŠIĆNI DISBALANSI I ZAŠTO SE DOGAĐAJU?

Mišićni disbalans znači da jakost ili veličina mišića s jedne strane tijela nije u simetriji sa jakošću ili veličinom mišića s druge strane tijela.

Najčešći razlozi za to su:

  • učestalije korištenje jedne strane tijela, noge, ruke zbog specifičnosti sporta ili posla kojim se bavimo
  • češće korištenje dominantnije stranu, onu u koju smo sigurniji i s kojom nam određena radnja bolje ide, dok se slabija strana „šverca“ ili ju u potpunosti zanemarujemo prilikom rada

Da bi se mišićni disbalans ispravio, potrebno je pronaći uzrok njegovog nastanka i tom poslu je potrebno pažljivo se posvetiti. Mišićne disbalanse ne smijemo uzimati zdravo za gotovo jer oni mogu uzrokovati veće probleme koji mogu dovesti do problema sa hodanjem, sjedenjem, a čak i ležanjem.

KAKO KORIGIRATI MIŠIĆNE DISBALANSE?

Mišićne disbalanse možemo početi korigirati unilateralnim vježbama. Unilateralno znači korištenje jedne strane tijela ili jednog ekstremiteta (ruka, noga). Primjer za to su iskoraci. Bilateralno znači korištenje obje strane tijela istovremeno ili oba ekstremiteta istovremeno, kao na primjer u čučnju.

Unilateralnim vježbama ćemo osim jakosti raditi na stabilizaciji i ravnoteži. Iako je jedna strana tijela radna – ona koja proizvodi silu za savladavanje opterećenja, druga strana tijela je ona koja stabilizira cijelo tijelo i omogućuje potrebnu ravnotežu da se proizvedena sila usmjeri. Time dodatno jačamo mišiće trupa i povećavamo svoje sposobnosti što se tiče ravnoteže. Također, unilateralnim radom možemo utjecati na mišićne disbalanse te osigurati da naše tijelo jednako jako radi sa obje strane tijela. Asimetrije i manji disbalansi jesu normalni i prihvatljivi do određene mjere, no to nije razlog da dopustimo da se jedna strana tijela uporno „šverca“ za drugom i time nam remeti zdravlje i funkcionalnost. Ukoliko asimetrije i disbalansi postanu jako izraženi, ozljedu je teško izbjeći. Unilateralnim radom produljujemo vrijeme trajanja vježbe te što smo više vremena u radu, veća je i kalorijska potrošnja.

Uvijek započinjemo sa slabijom stranom tijela i prema njezinim trenutnim mogućnostima određujemo broj ponavljanja i serija koje ćemo odraditi. U tolikom rasponu ponavljanja i serija odradimo vježbu i sa jačom stranom. Možemo dodati koju seriju više za slabiju stranu kako bi dodatno potaknuli njezinu aktivaciju.

Za pravilno korigiranje mišićnih disbalansa, savjetujem da angažirate stručnu osobu koja će odrediti uzrok disbalansa i odrediti način korigiranja: koje vježbe, kako ih izvoditi i naučiti vas pravilnu tehniku i formu izvođenja. Disbalansi su individualna stvar kod svake osobe i tako im je potrebno pristupiti.

Također, posvetite se razvoju fleksibilnosti. Nedovoljna fleksibilnost može biti uzrok disbalansu, tako da ne zanemarujte  dinamičko zagrijavanje prije treninga kako biste se pripremili za izvođenje punog raspona pokreta u vježbi koju planirate odraditi. Poslije treninga se pravilno istegnite, posebno davajući pažnju slabijoj strani tijela.