Blog

SUPER GIRL UTORAK - 4 VJEŽBE KOJE GRADE SNAŽNO, OBLIKOVANO TIJELO

Od svih mogućih vježbi koje postoje, njih 4 se posebno ističu po svojoj važnosti. Ukoliko iz zanemarite, kao što mnogi rade, velike su šanse kako ćete teško ostvariti svoj potencijal u smislu mišićnog tonusa, jakosti i performansi.

Te vježbe su čučanj (squat), mrtvo dizanje (deadlift), potisak za prsa (bench press) i potisak za ramena (military press). Njihova bezvremenska moć dokazana je kroz vrhunske rezultate od rekreativaca do vrhunskih sportaša.

Postoje različiti programi koji koriste sve te četiri vježbe. Ukoliko poboljšate izvedbu u ove četiri vježbe, biti ćete sposobni izgraditi tijelo koje ste oduvijek željeli.

Nažalost, mnogi ih ili ne izvode uopće ili izvode pogrešno umanjujući si mogućnost za napredak.

Greške kao što su nepotpun raspon pokreta u strahu da se osoba ne ozljedi, čučanj sa prevelikom težinom zbog čega osoba izvodi zapravo polučučanj ili zaobljivanje leđa prilikom preteške težine na deadliftu su najčešće. To se rješava učenjem korektne izvedbe. Zapamtite, djelomičan raspon pokreta dovodi do djelomičnog razvoja mišića.

Nepravilna izvedba ne samo da dramatično umanjuje učinkovitost vježbe, također dovodi do mogućnosti ozljeđivanja. Teška polu ponavljanja, bilo na bench pressu, military pressu ili čučnju, stavljaju velike stresove na zglobove, tetive i ligamente. I to značajno mnogo više nego da se radi sa manjom težinom ali u potpunom rasponu pokreta. Kada se radi sa odgovarajućom težinom u punom rasponu pokreta, kako se postupno jačaju mišići tako se jačaju i potporna tkiva. Tako uživate potpuni razvoj mišića, postupni porast jakosti i izbjegavate šanse za ozljedu ili bol.

Neznanje je zasigurno jedan od primarnih razloga zašto mnogi izvode vježbe sa lošom formom. Nikada nisu naučili korektno ih izvoditi, a potrebni su prije svega tehničko znanje i vještina. Lijenost je sljedeći razlog, jer kada se te vježbe izvode pravilno, sa čak malo težinom one su teške. Potpuni čučanj sa stražnjicom ispod paralele je daleko teži od polučučja. Kada bi si radili bench press sa šipkom do prsa, ne bi se više toliki razbacivali sa velikim težinama prilikom izvođenja.

Stoga nemojte se obeshrabriti i zbog neznanja ili lijenosti propuštati benefite ovih četiriju vježbi. Ukoliko niste sigurno u pravilnu izvedbu ili ih ne znate uopće, am htjeli biste ih koristiti u svom programu vježbanja, svakako se obratite instruktoru bodybuildinga i fitnesa da vas nauči pravilnoj izvedbi, i to na siguran način kojim ćete postići rezultate i ciljeve koje želite.

DEADLIFT

ČUČANJ

MILITARY PRESS