Blog

SUPER GIRL UTORAK - 3 ZAKONA IZGRADNJE MIŠIĆA

Kao što postoje zakoni u fizici tako postoje i zakoni u izgradnji mišića. Neke stvari ne možemo ignorirati i ukoliko želimo napredovati, potrebno ih je poštovati. Neovisno o genetici i talentu, ako se pridržavamo zakona, uspjeh ne može izostati. Iako svatko od nas je jedinka za sebe i nismo svi isti, toliko različiti ipak nismo.

Zakone izgradnje tijela slijede ljudi od davnina, kako bi izgradili zdravo i funkcionalno tijelo, neovisno kojom disciplinom se bavili ili koji im je cilj.

1. PROGRESIVNO OPTEREĆENJE

Da bismo prilili mišić na rast, moramo ga optereti opterećenjem ili tenzijom na koje nije naviknut. To znači da ćemo se truditi iz treninga u trening povećavati težinu s kojom radimo, u pravilnoj formi izvedbe naravno. Mišiću treba dobar razlog da bi narastao, a adaptacija na veću težinu je svakako dobar razlog. Stoga započnite sa laganom težinom s kojom možete savršeno kontrolirano izvoditi vježbu te postupno dodavajte težinu. Vježba treba biti teška koliko god je to moguće, ali pravilna forma izvedbe nikako ne smije biti narušena zbog toga. Ne očekujte porast snage i jakosti preko noći. Dajte si vremena i uživajte u napretku.

2. ODMOR

Jedan od glavnih razloga zastoja napretka je zbog toga što se u programima radi jako puno, jako teško i zanemaruje se komponenta odmora. Zašto je to bitno? Kada dižemo utege i opterećujemo mišiće, događaju se takozvane mikro traume mišićnih vlakana. Da bi se dogodio napredak, te mikro traume trebaju zacijeliti, tako dolazi do zadebljanja mišićnog vlakna, a time i njegovog jačanja. Ono što želite postići u svojim treninzima je dovoljno tenzije i opterećenja da se dogode mikro traume, ali tada trebate dati i dovoljno odmora mišićima da bi one zacijelile i da mišić time ojača.

3. PREHRANA

Mišić će narasti samo ako ga se dobro hrani. Doslovno. Možete imati savršen program vježbanja u kojem je ukomponiran i odmor, ali ako ne jedete kako treba, napredak će izostati. U hrani se nalaze gradivni materijali kojima će se izgraditi novo tkivo i zacijeliti mikro traume u vlaknima. Stoga bez gradivnog materijala, nema ni oporavka.

Stoga, ukoliko želite izgraditi zdravo i funkcionalno tijelo, držite se ovih triju zakona: pametno trenirajte, dovoljno odmorite i nahranite se.