Blog

SUPER GIRL WORKOUT – ZAŠTO JE ZAGRIJAVANJE BITNO?

Vrlo je važno pravilno se zagrijati prije bilo koje vrste tjelesne aktivnosti. Svrha zagrijavanja je spriječiti ozljede povećavanjem tjelesne topline. Topli mišići povećavaju brzinu proizvodnje energije što povećava reflekse i smanjuje vrijeme potrebno za stezanje mišića. Dobro zagrijavanje također bi trebalo povećati opseg pokreta i mentalno vas pripremiti za vježbu. Zagrijavanje bi trebalo biti specifično za vrstu vježbe koju radite, ali trebali bi napraviti zagrijavanje cijelog tijela čak i ako planirate vježbati samo nekoliko mišićnih skupina. Na primjer, ako planirate odraditi trening za noge, trebali biste napraviti zagrijavanje uglavnom s vježbama za donji dio tijela, ali također uključiti i nekoliko vježbi za gornji dio tijela.

Zagrijavanje treba uključivati više dinamičkih vježbi koje se pojačavaju kako se približavate treningu. Dinamične vježbe pružaju istezanje kroz čitav raspon pokreta, ali istezanje se ne drži u završnom položaju. Statička istezanja ili istezanja koja se drže u krajnjem položaju nisu idealna za zagrijavanje i  trebala bi se izvoditi nakon treninga kao dio hlađenja. Izvrsni su za povećanje fleksibilnosti, ali ne podržavaju značenje zagrijavanja.

Zagrijavanje treba započeti nježnom vježbom koja će povećati temperaturu tijela i napredovati u dinamična istezanja koja će povećati krajnji raspon pokreta. Tijekom zagrijavanja puls bi vam također trebao biti sve veći kako bi se pripremio za vježbu. Na primjer, započnite s hodanjem nekoliko minuta, a zatim prijeđite na trčanje. Nakon nekoliko minuta trčanja vaš bi puls trebao biti povišen, a mišićna temperatura rasti. Zatim započnite s dinamičnim istezanjem. Nakon dinamičnog istezanja mišići bi se trebali slobodno kretati kroz cijeli raspon, i tada je vrijeme da povećate intenzitet. Tada možete dodati brže dinamične pokrete ili više vježbi za više dijelova tijela.

Prije treninga nogu, mišiće zagrijavam na biciklu. Krenem sa laganijim tempom i nastojim snažno potiskivati pedale gurajući petu prema podu kako bih aktivirala mišiće stražnjice i da mi napetost ne pređe u prednji dio natkoljenice. Nakon 2 minute laganijeg tempa, odradim nekoliko intervala bržeg tempa sa izmjenama laganijeg tempa. To ponovim 2-4 puta.

Za dobar trening nogu, važna je i dobra obuća. Imala sam priliku isprobati nove Reebok Nano X1 tenisice koje su me oduševile! Iznenadilo me koliko su udobne i koliko je stopalo stabilno prilikom rada. Kada radim čučanj, obično sam bosa, no u novim Reebok Nano X1 tenisicama pronašla sam saveznika za jake treninge nogu i postale su moj partner u čučnju.