Blog

SUPER GIRL UTORAK - KAKO SE VRATITI TRENINGU U TERETANI I ŠTO OČEKIVATI

Nitko nije očekivao kako će trebati naglo napraviti pauzu od treninga u teretani. Kućnim treninzima smo nastojali očuvati formu i održavati kondiciju kako smo najbolje mogli. Povratak u teretane čini se možda teži no što bi pomislili, unatoč entuzijazmu i veselju. Nakon svake poduže stanke potrebno je obratiti pažnju na nekoliko stvari kako bi povratak treningu u teretani bio siguran i kvalitetan.

1. NASTAVITI TAMO GDJE SMO STALI?

Ne očekujte da ćete biti na istoj razini utreniranosti na kojoj ste bili prije pauze. Bez obzira koji tip treninga radili u teretani, očekujte određeni gubitak sposobnosti i vještine koju ste imali. On ne mora biti drastičan, ali odmah nastaviti tamo gdje smo stali, kao da se nije ništa dogodilo, nije moguće. To ne znači da se nikada nećete vratiti na staro, već znači da ćete trebati napraviti koji tjedan ili mjesec dana prilagodbe kako biste ponovno navikli tijelo na režim i intenzitet kojim inače trenirate. I to je sasvim u redu i normalno. Krenite sa osnovnim vježbama i težinama koje vas ne umaraju previše te postupno podižite intenzitet i zahtjevnost treninga.

Dobra vijest je da ćete se puno ranije vratiti na staru formu nego li vam je bilo potrebno da do nje dođete. To zahvalite mišićnoj memoriji. Kažemo da mišići pamte.

Stoga budite strpljivi prema sebi i ne trpajte se bez veze sa nepotrebnim opterećenjima i intenzitetima.

2. SVE ILI NIŠTA?

Nema potrebe pokušavati odraditi sve vježbe koje znate odjednom. Držite se osnovnih pokreta u koje ste sigurni. Dajte tijelu vremena da se prilagodi. Ne samo mišićima, već tetivama i ligamentima ali i mentalnom fokusu koji je vjerojatno isto malo uspavan. Bolje prvi tjedan 30 minuta sa 4 vježbe, nego odjednom dva sata mrcvarenja na svim spravama raspoloživima u gymu.

S vremenom ćete osjetiti kako ste ojačali i tijelo se prilagodilo te će povratak na uobičajene intenzitete biti bezbolan i siguran.

3. UPALE MIŠIĆA I BOLOVI

Unatoč popularnom vjerovanju, upale mišića i bolovi u tijelu nisu dobar pokazatelj da ste odradili dobar trening. Ukoliko se osjećate upaljeno, to je vjerojatno zato jer ste radili novu vježbu na koju još niste navikli ili neko vrijeme niste trenirali tim intenzitetom. U svakom slučaju, osjetit ćete određene blage upale i zatezanja idući dan, ali vas ne smiju onesposobiti za svakodnevno funkcioniranje. Ako je to slučaj, znači da ste pretjerali. Budite blagi prema sebi i dajte si vremena za prilagodbu.

Dobra vijest je da upale ne traju vječno. Jednom kad se vratite u svoju rutinu, osjetit ćete da možete vježbati bez da osjećate upale nakon treninga. Za bolji oporavak, posvetite se pravilnom zagrijavanju i razgibavanju prije treninga i hlađenju i istezanju nakon treninga.

4. SURAĐUJTE SA FITNESS INSTRUKTOROM/TRENEROM

Fitness instruktori mogu vam pomoći složiti plan za povratak vježbanju. Ne morate o njima ovisiti sljedeća 3 mjeseca, ali pametno je zatražiti pomoć stručnjaka da napravi procjenu inicijalnog stanja i složi plan prema vašim potrebama i ciljevima. Na taj način osigurat ćete se da znate točno što radite i da ne pretjerate. A ako vam treba dodatni poguranac, jer htjeli biste vježbati, ali motivacija baš i nije na nivou, instruktori su tu da vas motiviraju i pogurnu u pravom smjeru.