Blog

SUPER GIRL UTORAK - AKO VJEŽBAM, MOGU JESTI SVE ŠTO HOĆU ILI NE?

Zašto moramo pripaziti na unos hrane ako smo aktivni i vježbamo? Zašto nije dovoljno samo vježbati i kretati se da bi se kilogrami topili? Kakvu ulogu ima prehrana i kako bi ona okvirno trebala izgledati? Zašto vježbanjem ne možemo poništiti lošu prehranu?

Mnogi ljudi vjeruju kako će program vježbanja kojeg se pridržavaju poništiti negativni učinak načina na koji se hrane. Vježbanje koriste kao izgovor da mogu jesti što god, kada i koliko žele jer misle kako vježbanjem poništavaju ili potroše sve pojedene kalorije. Unatoč tome, mnogi koji vježbaju nemaju pločice ili nisu generalno postigli zacrtane ciljeve. Tijelo jednostavno ne funkcionira tako.

S jedne strane, osoba nije svjesna količine kalorija koju hrana sadrži i koju konzumiraju, a s druge strane misle da troše puno više kalorija no što zaista potroše vježbanjem.

Apsolutni najbolji način za gubitak masnog tkiva je kombinacija redovnog vježbanja i izbalansirane prehrane. Ono što trebate znati je da će se sa vježbanjem povećati potreba tijela za nutrijentima, a time će se otvoriti i apetit. To ne znači da trebate prestati vježbati. To znači da je prehrana važan dio u tome kako postići zadani cilj i potrebno ju je prilagoditi. Ne kažemo zato bez veze kako se loša prehrana ne može poništiti vježbanjem.

Bez obzira koji način prehrane provodili, jedno je univerzalno pravilo koje vrijedi za smanjenje masnog tkiva ili mršavljenje generalno. Ako želite izgubiti masno tkivo, potrebno je biti u kalorijskom deficitu. Kvaliteta hrane koju jedete jako je bitna, no imajte na umu da se možete udebljati ukoliko pojedete previše najzdravije hrane koja postoji. Previše kalorija – debljamo se, kalorijski deficit – mršavimo.

Prije nego što stavite bilo šta u usta, zabilježite to u jednoj od aplikacija koje omogućuju uvid u nutritivni sastav i kalorijski iznos namirnica. Iznenadit ćete se koliko kalorija pojedina hrana sadrži i to u svojim najmanjim količinama, koje onako s nogu usput grickate ili pojedete tek toliko da se malo zasladite. Otići u kalorijski suficit je veoma lako ako nismo svjesni što jedemo. Jedna žlica maslaca od kikirikija, iako se čini količinski malo, kalorijski vas vrlo lako odvede preko granice vaših dnevnih kalorijskih potreba.

Svega su tri minute dovoljne da pojedemo 700-1000 kalorija hrane, a istu količinu kalorija potrebno je sagorjeti u 50 minuta rada visoko intenzivnog treninga. Mnogo je više truda potrebno za sagorjeti 700 ili 1000 kalorija nego što je potrebno da ih se pojede. Ne može svatko odraditi visoko intenzivan trening, pogotovo ne te duljine trajanja, da bi treningom poništio unesenu hranu. Čak ni vrhunski sportaši koji to mogu, sigurno si neće dozvoliti takav nesmotren unos.

Za nekoga tko radi na kompoziciji svoga tijela, zaista je od velike važnosti jesti odgovarajuću hranu i provoditi efikasan program vježbanja. Za ostvarivanje željenih rezultata, prehrana i vježbanje idu ruku pod ruku.

PAR SAVJETA ZA USPJEH:

 • Jesti 4 – 6 obroka kroz dan.
 • Smanjiti veličine porcija, koliko stane u šaku pojedine namirnice je generalna mjera namirnice za svakoga.
 • Prehranu obogatiti proteinima: riba, meso, jaja, grahorice.
 • Prehranu obogatiti zdravim mastima: maslinovo ulje, laneno ulje.
 • Prehranu obogatiti vlaknima i složenim ugljikohidratima: kukuruzne tortilje, zobena kaša, tjestenina i kruh od cjelovitog zrna.
 • Prehranu obogatiti povrćem: daju osjećaj sitosti.
 • Povećati unos vode, a smanjiti unos alkohola, sokova, gaziranih pića.

Također, imajte na umu sljedeće:

 • Kvaliteta hrane je bitna da bismo bili fit, ali kalorije su bitnije za gubitak masnog tkiva i rekompoziciju.
 • Niste dužni svaki put pojesti sve iz tanjura.
 • Pratite dnevni kalorijski i nutritivni unos.
 • Kada krenete vježbati, apetit će porasti, prilagodite prehranu shodno tome.