Blog

SUPER GIRL UTORAK – ZAŠTO IMAMO PIVSKI TRBUH ILI CELULIT?

Zašto neke žene imaju, a neke nemaju celulit? Što dovodi do nastanka pivskog trbuha i trebamo li ga se riješiti pod svaku cijenu? Ovo su pitanja koja muče mnoge ljude. Pogotovo kada dođe vrijeme ljetnih godišnjih odmora i pokazivanja tijela na plaži. No sada nismo u tom periodu pa onda ne bi ni trebali razmišljati o tome, je li tako? Nije! Sada je pravo vrijeme za voditi računa o tome, a na što i kako trebamo obratiti pažnju, pročitajte niže u tekstu.

Naša tijela funkcioniraju tako da na određenim dijelovima skladište više ili manje masnog tkiva. Masno tkivo nastaje uslijed povećanog kalorijskog unosa, koji našem tijelu nije potreban i to kroz neki duži period vremena. Kako tijelo ne može potrošiti tu prekomjerno unesenu energiju, uskladišti ju u obliku adipoznog (masnog) tkiva kako bi bilo dostupno za kasnije, u periode kada energija neće biti lako dostupna. To je evolucijska prilagodba tijela na preživljavanje i zahvaljujući toj sposobnosti, danas smo još uvijek tu.

Genetika je ta koja će odrediti hoće li se više masnog tkiva stvarati na rukama, bedrima ili trbuhu. To znači da kakvu genetsku kartu izvučete, izvukli ste. No to nije razlog da se zapustite i za sve okrivite genetiku.

Celulit je zapravo estetski problem, jer i sportašice i mršave cure imaju celulit. On ne znači da smo nužno prekomjerno debeli ili da pod hitno trebamo na smanjivanje masnog tkiva. To je pojava udubljenja na koži, pretežno na bedrima, stražnjici, trbuhu i stražnjoj strani nadlaktice. Ona nastaju zbog različito posloženog potkožnog masnog tkiva. Ono se može slagati elipsasto, u kuglice ili grudice. Također ovisi i o elastičnosti i napetosti kože. Stoga ako ste fit, sposobni i funkcionalni, postotak masnog tkiva je u normalnim parametrima za vašu dob, građu i spol, a imate celulit, ja se ne bih uzrujavala. Naravno, pripazila bih na dovoljan unos vode, svježe i neprerađene hrane, fizičku aktivnost i njegu kože.

Pivski trbuh bi bio celulit kod muškaraca, u smislu koliko smeta estetski. Karakterizira ga nakupljanje masnog tkiva u području trbuha. Njega ne čini samo potkožno masno tkivo, već i visceralno, ono koje se nalazi u trbušnoj šupljini, između organa. To tkivo se smatra metabolički aktivno, što znači da može utjecati na hormone i kemijske procese u tijelu stoga ga je poželjno smanjiti. Možda nam estetika nije toliko bitna, ali po pitanju zdravlja, vrijedilo bi proraditi na tome da se ono smanji. Smanjivanje visceralnog masnog tkiva ide po uobičajenim principima. Odgovarajuća fizička aktivnost i prehrana te dovoljno odmora, dobitna su kombinacija u smanjenju pivskog trbuha. U svemu je bitna posvećenost i vrijeme kako bi rezultati bili trajni.