Blog

SUPER GIRL UTORAK – ZAŠTO ŽENE TREBAJU DIZATI UTEGE?

Mnoge žene se boje primiti utega i dizanja poštenih težina jer se boje da će početi izgledati kao muškarci, da će im se mišići previše razviti i da će izgubiti na ženstvenosti. Je li tome doista tako? Zašto bi sve žene trebale dizati utege? Koje su dobrobiti za ženski organizam te zašto je nemoguće „prenabildati“ se?

Sve se mi želimo osjećati snažno, odlučno i samopouzdano u svemu što radimo. Od toga da stanemo u omiljene traperice ili haljinu, odradimo sve poslovne i obiteljske obaveze, poigramo se s djecom, nosimo se sa stresom u karijeri itd. U svim ovim aspektima života, trening s utezima nam itekako može pomoći. On nam pomaže učiniti naše tijelo zdravijim, sretnijim i snažnijim. Ne samo da nam pomaže u tome, već nam omogućuje da te ciljeve ostvarimo brže i kvalitetnije.

Zaboravite na mitove kako dizanje utega žene čini krupnijima i manje ženstvenima, kako je opasno ili loše za zglobove, da ako jednom počnete dizati utege, ne smijete prestati jer će vam se sve pretvoriti u salo. Sve su to gluposti i vrijeme je da razjasnimo jednom za sva vremena što je trening s utezima.

Povećanje i održavanje mišićne mase je jedan od najboljih načina za držanje potkožnog masnog tkiva pod kontrolom i na razini na kojoj ga mi želimo. Mišićna masa je ta koja nam omogućuje poboljšanje i održavanje generalnog fitnessa i funkcionalnosti našeg tijela, što je itekako važno s godinama. Trening s utezima (vanjskim otporom) je najbolji način kako izgraditi i održavati nužnu mišićnu masu. Unatoč tome, mali broj žena ne boji se utega i koriste sve prednosti dizanja utega. 

Što dobivamo s treningom utezima i kako on utječe na naše tijelo? Koje su prednosti?

  1. FIZIČKA SNAGA I JAKOST: povećanje jakosti nas čini manje ovisnima o drugima prilikom izvršavanja svakodnevnih obaveza. Sve radnje koje je potrebno odraditi, s povećanom fizičkom jakošću, mnogo je lakše za odraditi. Bilo da se radi o podizanju i nošenju djece, namirnica, rublja, čišćenju itd. ako je naša maksimalna jakost povećana, dnevne obaveze i rutine će u puno manjoj mjeri moći uzrokovati ozljede i zamore, zbog kojih bi se trebali staviti na poštedu.
  1. VIŠE MIŠIĆA, VIŠE POTROŠENIH KALORIJA: mnogu su uvjereni kako je za potrošnju što većeg broja kalorija potrebno što više hodati, trčati ili jednom riječju ginuti svaki dan po nekoliko sati na cardio spravi. Nisu ni svjesni koliko se brzo i lako tijelo navikne na takav rad i s vremenom za isti rad počne trošiti sve manje kalorija kako bi bilo što efikasnije. To je normalna adaptacija tijela i događa se svima. Stoga ako želite sagorjeti onaj extra sladoled ili kolač kojeg ste pojeli, cardio trening je zadnje što vam treba. Kako povećavate jakost i mišićnu masu, vaše tijelo troši sve više kalorija kako bi održalo tu mišićnu masu prilikom mirovanja i kako bi opskrbilo energijom vaše mišiće prilikom rada. Više mišića, više je energije potrebno, bilo za mirovanje bilo za rad. U to ulaze aktivnosti od treptanja očima to teške serije stražnjeg čučnja. Sve troši više energije i potrebno je više kalorija. Osim toga, tijelo troši pojačano kalorije satima nakon treninga s utezima, što nije slučaj nakon cardio treninga u kojem trošite kalorije samo dok ga radite.
  1. REDUKCIJA POTKOŽNOG MASNOG TKIVA: većini ljudi dizanje utega predstavlja način za dodavanje veličine i mase tijelu, a malo njih je svjesno kako je to odličan i najbolji način i za smanjenje veličine tijela, odnosno za reduciranje potkožnog masnog tkiva. Prednost dizanja utega nad drugim načinima treniranja je ta što tijelo troši kalorije i potkožno masno tkivo za energiju satima nakon treninga. Nakon takvog teškog treninga, tijelo troši dodatni kisik, a kad tijelo troši više kisika, potrebno mu je više kalorijske potrošnje i pojačani rad metabolizma. To sve dovodi do smanjenja potkožnog masnog tkiva.
  1. ŽENSTVENE OBLINE: za razliku od muškaraca, žene u principu ne dobivaju toliko na veličini od treninga razlog tomu su drugačija hormonalna slika i okolina. Žene imaju 10 do 30 puta manje hormona koji su potrebni za mišićnu hipertrofiju. Ono što se kod žena lijepo razvija su tonus mišića (čvrstoća mišića i kad nije stisnut – kontrahiran) i definicija (oblik). Kako se izgrađujete tako tijelo poprima lijepi oblik pješčanoga sata (oblikovana ramena i leđa, tanki struk, oblikovana stražnjica i noge). S treningom izdržljivosti (cardio), tjelesna masa se gubi i iz potkožnog masnog tkiva i iz mišića, stoga je teško održati i izgraditi čvrste obline takvim načinom treniranja. Trening jakosti omogućuje izgradnju i održavanje ženstvenih oblina. 
  1. SMANJENJE RIZIKA OD OZLJEDE, BOLESTI KOSTIJU I SRCA: Treningom s utezima osim mišića, gradimo i jaka vezivna tkiva te povećavamo stabilnost u zglobovima. Time smanjujemo rizike od ozljeda. Rizik od bolesti kostiju smanjuje se jer dizanje utega pozitivno utječe na povećanje gustoće kostiju, što je jako bitno ženama, pogotovo u postmenopauzi. Jakim treningom s utezima smanjuju se krvni tlak i puls u mirovanju što je jako bitno za zdravlje srca. Način na koji tijelo procesuira šećer se poboljšava ako osoba trenira s vanjskim opterećenjem. Time se smanjuje rizik od šećerne bolesti.
  1. POBOLJŠANJE KVALITETE SNA I SMANJENJE STRESA: Nakon dobro odrađenog treninga s utezima, zaspat ćete snom pravednika što će omogućiti tijelu bolji i kvalitetniji oporavak i odmor, bez buđenja tijekom noći i isprekidanog sna. Osim toga, izbacit ćete nepotrebni stres, odmoriti mozak od svakodnevnih obaveza te napuniti baterije za uspješniji i bolji nastavak radnog dana i suočavanje s izazovima.