Blog

KAKO URAVNOTEŽITI FITNESS I SVAKODNEVNE OBAVEZE?

Uskladiti fitness sa svakodnevnim obavezama je uobičajeni izazov i nažalost, fitness je jedna od prvih stvari koje se isključuje. Vrlo je lako odbaciti alarm koji nas budi u jutro za trening, okrenuti se na drugu stranu i nastaviti spavati. A još je lakše preskočiti večernji trening zbog druženja sa prijateljima ili gledanja televizije.

Pronalazak ravnoteže između obavljanja svakodnevnih obaveza u pretrpanom rasporedu i htjenja da budemo fit može biti teška zadaća. Bilo da radite od 8 do 16 , imate djecu ili ste redovan student koju pokušava nešto učiniti za svoje tijelo u gustom rasporedu predavanja i vježbi, pronaći ravnotežu da odradite i jedno i drugo činit će se kao nemoguća misija. No samo ako vi to dozvolite! Kao bilo što u životu, za sve je potrebno vrijeme i praksa.  Čak ni meni ne uspijeva odmah od prvog dana priprema ili novog fitness programa kojeg želim odraditi, učiniti sve kako bih trebala. Sigurno mi treba tjedan ili dva dok se ne uhodam u novi raspored i ne ispraksam sa svime. Ono što ne odradim ili ne stignem, ne uzimam kao izgovor da se to ne može i ne dozvoljavam da to bude neodrađeno i u buduće, već vidim gdje griješim i tražim prostor i način kako što mogu popraviti. I uvijek nađem! Svojim klijentima uvijek kažem kako je prvi tjedan programa, tjedan prilagodbe i tu vidimo što i kako možemo prilagoditi da se program odradi zajedno sa uobičajenim obavezama.

Postići ravnotežu između obitelji, posla, fitnessa i dnevnih obaveza nije nemoguće. Život u današnje vrijeme može biti kaotičan i zahtjevan i zahtijevat će od vas više truda kako biste posložili raspored kojeg se možete držati i da budete fleksibilni kako biste se na licu mjesta mogli prilagoditi novonastalim promjenama. Koliko god nešto dobro isplanirali, planovi se mogu promijeniti i to nije razlog za paniku ili da se ne što ne odradi. U nastavku vam donosim nekoliko savjeta koji će vam sigurno pomoći da se bolje organizirate i da vas motiviraju i pokažu kako vaša forma ne mora patiti i biti zanemarena. Tim više jer što smo u boljoj formi, jači fizički, to ćemo biti u boljoj formi mentalno i emocionalno.

  1. PROBUDITE SE RANIJE: Najčešći izgovor za zanemarivanje forme je da se nema vremena. Ako nemate vremena, stvorite ga! Vrijeme možemo stvoriti na vrlo jednostavan način, probudimo se koji sat ranije. Biti ćete iznenađeni što sve možete učiniti u danu kada se ustanete ranije. Pa makar mislili kako niste jutarnji tip osobe, postanite. Sve je u glavi i onako kako si što posložimo. Nekada sam se budila doslovno 5 minuta prije nego bih trebala izaći iz kuće. Ta jutra su bila kaotična, bez doručka, u žurbi bih tražila odjeću, šta uopće trebam uzeti sa sobom, sve na knap, trčala bih na bus brže od Bolta i cijeli dan sam nekako uvijek kasnila. Nikako da uhvatim korak. Sada se budim u 5 ili u 6 ako počinjem sa treninzima od 8 kako bih imala dovoljno vremena za doručkovati, popiti kavu u miru, pogledati raspored i proći još jednom što me sve čeka u danu, odgovoriti na poruke i mailove te napraviti eventualne promjene ukoliko se pokaže potreba za time. Jutro koristim za sebe, kako bih tokom dana bila produktivnija za druge. U jutro imam mir, tišinu i najmanje distrakcija.  I mjesta panici nema, čak i kada dođe do iznenadne promjene planova. Lako je reorganizirati se. Osim planiranja i pripreme za dan, nekada sam jutra koristila za treninge. Digla sam se ranije i odradila da li cardio ili trening s utezima i to sam skinula sa rasporeda. Osvježena i puna energije od treninga odradila bih sve ostalo u danu uspješno i produktivno, znajući da sam se pobrinula za svoje tijelo. Dići se možete pola sata ili 40 minuta ranije i odraditi kratki trening kojim ćete razbuditi um i tijelo. I spremni ste za dan!
  2. NASPAVAJTE SE: Ako se planirate ustati ranije, planirajte i raniji odlazak na spavanje. Nema potrebe ostati budan 3 sata kako biste gledali neiscrpne tv emisije do kasno u noć. Gledanje televizije vas istovremeno razbuđuje i umara. Nije ni čudo što se u jutro onda teže ustajete. Promijenite to! Iskoristite to vrijeme za kvalitetan san. U početku može biti čudno, no vrlo brzo s tijelo na to navikne. Ako ne možete odmah zaspati, čitajte knjige, ali nikako nemojte koristiti mobitele, tablete, laptope i ostale gadgete koji vas poput tv-a razbuđuju i umaraju istovremeno. Odredite si vrijeme odlaska na spavanje i poštujte to. Odspavajte barem 8 sati. Prije sam imala tv u spavaćoj sobi i time sam gledala tv do kasno u noć, svake večeri. Nakon što bi mi tv dojadio, dugo nisam mogla zaspati pa bih bila na mobitelu. I tako svake večeri. Ustajanje je bilo prva muka. Izbacivši tv iz spavaće sobe, prvih par tjedana bilo mi je neobično i čudno, ali iz dana u dan budila sam se svježije i odmornije. Vrlo brzo je moje tijelo shvatilo kako se sada može kvalitetno naspavati i to je itekako koristilo. Sada se bez alarma budim onda kada trebam, bilo 5 ili 6, ovisno kada kreću prvi treninzi, a u san utonem čim mi glava dotakne jastuk.
  3. OBVEŽITE SE NEKOME: Ponekad sve što trebate je mali poguranac kako biste odradili trening ili onih 20 minuta vježbanja koje ste si zadali kao cilj. Ako imate partnera ili prijateljicu s kojima možete vježbati, to je odličan način da ne zeznete sebe, a ni tu drugu osobu. Znanstveno je dokazano kako ćemo teže zeznuti dogovor s nekime nego dogovor koji smo napravili sami sa sobom. također, vježbanje u paru može biti zabavno dok se istovremeno međusobno podupirete i tjerate na više i jače. Imajte na umu da ste tu da se međusobno potičete i podupirete. Ako i nemate prijateljicu koja bi išla s vama na vježbanje, ne brinite, u gymu ćete sigurno upoznati nekoga kome bi gym buddy jako dobro došao i s kime se možete dogovoriti za međusobno podupiranje. Ljudi u gymu se ponekad čine kao samotnjaci, a istina je da većina želi istomišljenike i rado bi se udružila s nekime tko ima isti cilj. Iz osobnog iskustva mogu reći kako neki moji klijenti imaju mene upravo iz tog razloga da ne zeznu sami sebe za dolazak na trening. Ne žele mene zeznuti pa se pojave. A kad su već tamo, odrade i trening (lol). Osim toga, danas postoje online zajednice vježbača i istomišljenika, online treninzi i treneri kojima trebate prijaviti što ste napravili ili niste napravili. Naravno da ni tu ne želite zeznuti, pa ako odrađujete trening sami, motivira vas i gura pomisao da nekome kasnije trebate i možete ispričati i pohvaliti se kako ste napravili odličan trening! Prijatelj, partner, osobni ili online trener, svejedno je, povežite se i obvežite prema drugoj osobi i sigurna sam kako će preskakanje treninga postati prošlost. Svatko tko je pomišljao da preskoči trening, a ipak ga je odradio, još nikada za to nije požalio. Žalimo samo za onim treningom – kojeg nismo napravili.
  4. PRIPREMA JE POLA POSLA: Kao što je u pitanju pola odgovora, tako je u pripremi pola posla odrađeno. Odvojite jedan dan u tjednu kada ćete isplanirati obaveze i aktivnosti za nadolazeći tjedan. Za to vam treba možda koji sat vremena. Kod mene je to subota. Subotu još smatram radnom pa ako ništa drugo planiram sve i pripremam za sljedeći tjedan kako bih nedjelju u potpunosti mogla posvetiti relaksaciji i odmoru znajući da je sve spremno i isplanirano za ponedjeljak. Ako se i desi koja promjena, uz već postavljenu organizaciju, lako se ta promjena uvede i primjeni. Ako ne znamo što ćemo, što sve trebamo i prepuštamo se slučaju, teško da ćemo moći sve pohvatati i imati konce u svojim rukama. I vrlo lako da će u takvoj strci odlazak na trening prvi otpasti iz našeg rasporeda pod izlikom kako nemamo vremena za to. I ovako smo dovoljno pod stresom. Osim rasporeda treninga klijenata, obaveza i ostalih aktivnosti, subotom isplaniram obroke za sljedeći tjedan. Ponekad subotom pripremim nešto u naprijed, ali većinom kuham poslijepodne, kada dođem doma nakon jutarnje smjene privatnih treninga. Tada pripremim svježu hranu za poslijepodne i večer, dok u jutro pripremam svježi doručak i snack koji me drži dok ne dođem doma na ručak. Njega nosim sa sobom. U slučaju da se duže zadržim ili ne stignem doma kuhati zbog neplaniranih događaja, u dućanu kupim svježu salatu već pripremljenu za jelo, dvopek i pureću šunku ili tunu u konzervi. Te namirnice su jeftine i lako dostupne te će poslužiti kao zamjena za moje kuhane obroke za taj dan. Sa sobom uvijek imam pribor za jelo, a ponekad odem u restoran ako znam da mi tamo mogu pripremiti jelo najsličnije onako kako ja kuham. I svijet neće propasti. Kada znam da me neće biti cijeli dan doma ili pretpostavljam da bih se mogla zadržati, ujutro ili večer prije pripremim sve za taj dan i nosim sa sobom. Osim hrane, ono što pripremam noć prije je odjeća, oprema i ostale stvari koje mi trebaju sljedeći dan. Poput školarke, uredno sve posložim u ruksak ili torbu, a odjeća koju ću nositi idući dan čeka me uredno posložena preko stolca u radnoj sobi. I nema šanse da nešto zaboravim ili da budem u žurbi jer nemam čistih gaća ili ne znam šta obući u jutro. Također provjerim i vremensku prognozu. Ono za što je jako važno naći vremena u rasporedu su moji treninzi. Njih obično odradim nakon ručka, prije popodnevnih i večernjih privatnih treninga. Ponekad je raspored tako gust da i to vrijeme imam puno sa privatnima, pa onda svoj trening odradim na kraju radnog dana, navečer, iako sam na izmaku snaga i umorna, tada ga prilagodim da odradim najbolje što mogu u skladu sa uvjetima. Ali ga odradim! Osim posla također planiram vrijeme za kave i druženje sa mužem, prijateljima, putovanja, učenje, konje i jahanje i općenito razbibrigu. Nije sve u radu, treba se moći i opustiti s najmilijima ili u vremenu posvećenom smo sebi. Kao što planirate rad i posao, planirajte i redovite odmore.
  5. BUDITE FLEKSIBILNI: Čak i kada uspijemo sve isplanirati točno u minutu, potrebno je biti fleksibilan. Uvijek se mogu dogoditi stvari na koje ne možemo utjecati i to nas ne treba plašiti. Kada se to dogodi, ne treba paničariti, forsirati, a niti dignuti ruke od svega. Biti će dana kada ćemo sve lako moći organizirati i sve ćemo stizati, posao, obitelj, fitness, a doći će i oni dani kada nećemo znati gdje nam je glava, a gdje rep i činit će se kao da je obveza sve više, a vremena sve manje. Život se događa i ne možemo sve kontrolirati. Zato je važno znati prioritete. Ako taj dan nešto izostavimo, pa makar bio i fitness, nema veze. Taj jedan propušteni trening neće nas unazaditi. Ali treba biti svjestan da se to ne treba ponoviti i trebamo pogledati što možemo drugačije napraviti u rasporedu. Možda kraći trening u dva dijela ili skratiti trening tako da ga odradimo u kružnom obliku ili odradimo samo 2 kompleksne vježbe, ali jako? Prilagodba se uvijek može napraviti bez da gubimo pozitivne učinke treninga. Dokle god održavamo svoju predanost fitnessu, maleni uspornici na koje nailazimo putem, neće nas unazaditi niti obeshrabriti.

Jednom kada savladate sposobnost planiranja i usklađivanja rasporeda kojeg se možete pridržavati, možete se fokusirati na maksimalno iskorištavanje svakog treninga, svake vježbe. Važno je da zapamtite kako za sve dobre stvari treba vremena. Čak i da primijenite samo jedan od ovih savjeta, biti ćete korak dalje u pravom smjeru. Ovi savjeti su tek početak ali dati će vam dovoljnu bazu koja će vam pomoći da postignete ravnotežu dugoročno gledano. Ukoliko primijenite malo više organiziran pristup u upravljanju vremenom u tjednu, osjetit ćete pozitivne učinke i koliko se to isplati jer ćete imati više vremena za sebe ali i za obitelj.

Zapamtite da biti fit nije konačna destinacija. Fitness, kao i pronalazak ravnoteže, je putovanje.